Nejrychlejší a nejkompaktnější enkodér s PROFINET na světě

logo D-Ex info@dex.cz | +420 541 423 211
  • Nejrychlejší a nejkompaktnější enkodér s PROFINET na světě

    Současný všeobecný trend digitalizace a s ní související automatizace přinášejí neustále do procesu výroby nové možnosti. Je potřeba, aby jednotlivá zařízení spolu komunikovala a měla vzájemnou vazbu. To se dotklo i nasazení komunikačního protokolu PROFINET-IRT pro automatizační prvky – enkodéry (rotační snímače rychlosti a polohy). Ty obvykle pracují na magnetickém nebo optickém principu a podle typu měření se dělí na inkrementální a absolutní. Vybaveny mohou být dutou nebo plnou hřídelí.

    Inovace enkodérů Wachendorff

    Jednotliví výrobci se předhánějí v dílčích inovacích a pozadu nezůstává ani německý lídr ve výrobě enkodérů, Wachendorff Automation jehož výrobní tradice enkodérů sahá přes 30 let. To mimochodem potvrzuje například i získání prestižní ceny časopisu Brand Eins Wissen & Statista „Inovátor roku 2017“ v oboru Automatizační a měřicí techniky pro malé a střední podniky do 250 zaměstnanců.

    Nyní na českém a slovenském trhu představuje svůj nejnovější enkodér z rodiny WDGA s absolutním měřením a průmyslovou komunikační sběrnicí PROFINET-IRT. Ten se stal díky své unikátní konstrukci a parametrům nejkompaktnějším a nejrychlejším enkodérem ve své třídě na světě. S nízkou dobou cyklu sběrnice 125 μs drží krok s nejnovějšími PLC technologiemi, čímž je maximálně usnadněno programování parametrů širokého spektra nastavení.

    Komunikační protokol PROFINET-IRT pro enkodéry nepřináší jen standardní funkce, ale také rozšířené parametry systému jako jsou protokoly MRP a MRPD pro automatickou redundanci v případě poruchy.

    MRP systém bez přerušeného obvodu

    Schéma - MRP systém bez přerušeného obvodu

    MRP systém s přerušeným obvodem

    Schéma - MRP systém s přerušením obvodu

    Schéma – obvody s komunikačním protokolem PROFINET
    MRP – Media Redundancy Protocol    MRM – Media Redundancy Manager     MRC – Media Redundancy Client

     

    Princip funkce MRP systému

    Je-li MRP obvod nepřerušen, údaje jsou k zařízení posílány pouze jedním směrem. Druhý směr blokuje MRM člen (znázorněno tečkovanou čárou). V případě přerušení obvodu MRM člen otevře druhý směr. Rekonfigurační čas SAT (Source Address Table) je v tomto případě menší jak 200 msec. U systému s MRPD (Media Redundancy with Planned Duplication of frames) dostává zařízení údaje dvakrát. První přijatý údaj je vyhodnocen, druhý je vyloučen. Pokud dojde k přerušení obvodu na jednom místě, je zaručeno i nadále přijímaní cyklických dat. Pro enkodéry to znamená dynamicky pracovat s vysokou přesností (až ± 0.0878°) a spolehlivostí.

    Dále lze z běžných parametrů enkodérů s PROFINET-IRT komunikací nastavit např.: kroky na otáčku, počet otáček, měřítko a směr otáček, atd. S jedním enkodérem jde tak prostřednictvím PLC jednotky pružně reagovat na změny v projektu. Tyto technologie umožňují použít enkodéry s magnetickým principem i v mnoha aplikacích, ve kterých šlo doposud používat pouze absolutní snímače založené na optickém principu.

    Využití enkodérů s PROFINET-IRT v praxi

    Typickými příklady použití z oblasti automatizace, kde je použito PROFINET-IRT enkodérů, mohou být např. odvin lana u mobilních jeřábů, vyhodnocení polohy ramene montážních plošin, měření rychlosti u výrobních linek a výtahové motory s feedback systémy.

    Enkodér pro výtahové motory - feedback systémy
    Enkodér na montážní plošině - měření polohy ramene
    Měření rychlosti na výrobní lince pomocí enkodéru
    Enkodér pro mobilní jeřáby - měření odvinutého lana.

    Kromě vynikajících mechanických vlastností, nabízejí enkodéry Wachendorff dlouhou životnost a spolehlivý provoz. I proto může výrobce garantovat ojedinělou záruku po dobu 5 let. To mohou také potvrdit zákazníci z celého světa, u nichž byly enkodéry instalovány a u nichž bylo implementováno na 2000 zákaznických řešení demonstrující vysokou míru flexibility.

    Autor článku: Petr Nečas - D-Ex Instruments, s.r.o.

    Kam dál?

    Můžete si přečíst související článek Hledáte enkodér pro bezpečný chod vašeho zařízení?, nebo se podívat na naše další články, případně si projít kategorie související s tímto článkem (Měření polohy, otáček, délek a úhlů natočení, Měřicí technika), nebo si prohlédnout relevantní produkt (Absolutní enkodéry WDGA (PROFINET-IO, EtherCAT, EtherNet/IP a Universal-IE)). Bližší informace a výpis všech výrobků najdete na stránkách výrobce Wachendorff Automation.

    Pokud budete potřebovat více informací, nebo byste nám rádi něco sdělili, neváhejte kontaktovat přímo našeho specialistu, ať už přes formulář, nebo emailem.